Tahir Büyükakın

“EK ÖDEMEDEKİ HAKSIZLIK SONLANDIRILMALI”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Ek Ödemeler hakkında Gebze Fatih Devlet Hastanesi Poliklinikler Önünde Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı  Ömer Çeker basın açıklaması yaptı.  Türk Sağlık Sen Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi, Ömer Çeker, Gebze İlçe Temsilcisi Kadriye Levent, Gebze Fatih Devlet Hastanesi Baş Temsilcisi Abdurrahman Pınar, Temsilci Hülya Altay, Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi Baş Temsilcisi Zafer Kurt ve Sendika Üyelerin  katılımı ile hastane poliklinikler önünde basın açıklaması yaptı. Çeker açıklamasında şu ifadelere yer verdi :

”   15 Eylül 2020 tarihli verilere göre Covid virüsünün bulaşması neticesinde 107 Kahraman sağlık çalışanı can verdi. 40 bin sağlık çalışanı hasta oldu. Vefat edenlere Allah’tan rahmet hasta arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.   Sağlık hizmeti ekip işidir, hizmetlisi, şoförü, memuru, ebesi, hemşiresi, doktoru, Röntgen teknisyeni,  Anestezi teknisyeni, Laborantı, temizlik personeli, güvenliği ile bir ekiptir. Ekip de bir kişi eksik olduğu zaman sağlık hizmetinin sunulması mümkün değildir.   Covid salgını başladığı günden itibaren sağlık kurumlarında görev yapan tüm ekip personeli ölümle hayat arasında ince çizgi de, sağlıklarını kaybetmiş vatandaşlarımızın eski sağlıklarına tekrar kavuşmaları için gece gündüz demeden sağlıklarını riske atarak  hiçbir ekonomik beklenti içerisinde olmadan vatandaşımıza sağlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

Tam bu süreçte Sağlık Bakanı kamu oyunun önüne çıkarak “sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez dedi” sağlık çalışanlarının Ek ödemeleri yüzde yüz tavandan ödenecek dedi.

 

Bu söylem sonrası Sağlık Çalışanlarına ödenen döner sermaye gündemden hiç düşmedi. Bazen televizyon ekranlarından  öyle rakamlar açıklandı ki işin aslını sağlık çalışanları anne, babalarına, eşlerine izah  edemediler.

 

Sağlık Çalışanlarının nerdeyse maaşları kadar  döner sermaye aldığı şehir efsanesi haline geldi. Salgınla birlikte televizyon kanalları  günlerce sağlık çalışanlarının tavan dan Yüzde 100  Ek Ödeme alacağını ana haber bültenlerine taşıdı.

 

Ama yapılan haberlerin hiç biri gerçeği yansıtmıyordu.

 

Gerçekten de sağlık çalışanlarının hakkı ödenmedi. Sağlık ekibini oluşturan personelin büyük bir çoğunluğu Yüzde 100 Ek ödemeden faydalanamadı.

Yapılan işin yanlış olduğunu çalışma barışına olumsuz etkileri olacağını çalışanlar arasında da huzursuzluk oluşmasına sebebiyet vereceğini sendika olarak her platformda dile getirdik.

Çalışanların temsilcisi ve sesi olarak Sağlık Bakanlığına haksızlıkların giderilmesi için sayısız müracaat da bulunduk. Basın açıklamaları yaptık.

Bakanlık müracaatları görmezden, çalışanların sesini duymazdan geldi. Haksız uygulamanın olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmak için her hangi bir gayret içerisinde olmadı.

Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu usulsüz ve haksız uygulamanın dozunu artırarak ikinci kez sağlık çalışanlarına ağustos dan geçerli olmak üzere üç ay Ek ödemeleri yüzde 100 tavandan ödeyeceğini kamu oyuna açıkladı.

Kamu oyuna iyi gözükmeye çalışan Sağlık Bakanlığı haksız uygulamalarını derinleştirerek artırdı. Covidli hastalara hizmet verenlerin dışında hiçbir personele Ek ödemeyi yüzde 100 tavandan ödemedi.

Dolaylı yoldan Covidli hastalara hizmet veren personele hizmet verdiği oranda da Ek ödeme ödemedi.

Ödemiyor da,

Sözün özü Sağlık Bakanlığı Kamuoyuna iyi gözüktü, ama çalışanlara adil olamadı.

          Ünlü edebiyatçı Victor Hugoİyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.” Demek suretiyle Sağlık Bakanlığının bu günkü tutum ve davranışını yüz yılar öncesinden ifade etmiştir.

Sağlık çalışanlarına her zaman olduğu gibi bir darbede yetkili fakat etkisiz sarı sendikada tarafından vurulmuştur.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunda Kurum İdari Kurullarının Çalışma Usul ve Esasları düzenlenmiş olup    Madde 6-  Kurul; “Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere kamu işveren vekili tarafından tespit edilecek yer, gün ve saatte yılda iki kez toplanır”. Demektedir.

2020 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı ile yetkili ama etkisiz (Sarı Sendika) İki kez toplanmış olan kurulda tüm çalışanlara yüzde 100 tavandan Ek ödeme verilmediği hakkındaki sorun gündeme getirilmemiştir.  Bakanlığının olumsuz tutumuna her zaman olduğu gibi  sarı sendika çanak tutmuştur.

Türk Sağlık Sen olarak Ek ödemenin sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu defalarca ifade ettik. Bu konuda alanlara çıkarak özel hizmet tazminatlarını artırarak maaşa zam şeklinde tek ödemenin tek çare olduğunu ifade ettik.

İkinci tavandan ek ödeme düzenlemesi ile maalesef yine haklı çıktık. Çalışanların beklentisini karşılamaktan fersah fersah uzak olan bu düzenleme adaletsizliği, kapsamı kısacası her şeyiyle çalışanlar için kabul edilemezdir.

Söz konusu düzenlemede Covidli hastaya direkt hizmet edenler bile kapsam dışı bırakılmışlardır.

Örneğin Covidli Hastayı taşıyan şoförler, Covidli Hastanın kanının tahlilini yapan laborantlar, Röntgenini görüntüleyen Röntgen teknisyeni ve bazı meslek mensupları sanki pandemi ile hiç alakaları yokmuş gibi bir muameleye maruz kalmışlardır.

Sendikamız tarafından ‘COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esaslar’ konulu yazı ile Sağlık Bakanlığı’na bir başvuru yapıldı.

Yapılan başvuruda söz konusu düzenleme ile ilgili belirlenen kriterlerin kısıtlayıcı nitelikte olduğu, hizmet üretirken covid-19 hastaları ile temas eden çalışanların kapsam dışında tutulduğuna dikkat çekildi.

COVID-19 pandemisinde aktif mücadele eden tüm personelin verdikleri hizmetlerin karşılığını hakkaniyet, eşitlik ve çalışma barışı ilkeleri doğrultusunda almasını mümkün kılan yeni bir düzenleme ile belirlenmesi istendi.

Sağlık hizmetleri, genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelleri açısından eşitlik, hakkaniyet, çalışma barışı ilkeleri doğrultusunda gereğinin yapılması talep edildi.

Bu taleplerimiz çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi içindir.  Fedakâr sağlık çalışanlarının emeklerinin zayi edilmemesi, haksızlıkların sonlandırılması içindir.

Bakanlık bu konuda mutlaka adım atmalıdır. Usul ve esasları yeniden  belirleyerek çalışanların mağdur olmadığı geçmiş haklarını da koruyan bir düzenlemeyi hayata geçirmelidir.

Geldiğimiz noktada Sağlık çalışanları kamuda en düşük maaşı alan kesimdir. Çalışanların beklentisini karşılamak için yapılacak şey ise basittir. Sağlık kurumlarında görev yapan çalışanların özel hizmet tazminatlarını artırarak maaşlarda kalıcı şekilde iyileştirme (zam) yapmalıdır.    Hepinize Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“EK ÖDEMEDEKİ HAKSIZLIK SONLANDIRILMALI”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!